BAŞMAN: Altında düşüş olmadı

Hatice ÇATALYÜREK

(ÖZEL HABER)- Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman altın fiyatlarının 2 yıldan fazladır düşeceği hatta bin dolarların altına geleceği ünlü yatırımcıların borsa uzmanlarının sürekli dile getirdiği bir konu olduğunu ifade etti. Başman ‘Ancak altında düşüş olmadı, aksine fiyatlar yükseldi. Bunun gerekçesi 7 Haziran seçimlerinden sonra doların bir takım sıkıntılardan içerdeki siyasi atmosferdeki sürpriz gelişmelerden bir atak yapması altın fiyatının yükselmesine yol açtı. 7 Haziran seçimlerinde koalisyon görüşmeleri, görüşmelerin formaliteymiş gibi algılanması , 5 ay içerisinde 2. bir seçim olacağı gibi halk üzerinde oluşan , özellikle finans piyasasının büyük oyuncularının bu işi böyle kabul etmeleri doları yeniden 3,70, 3,50 ‘lere yükseltti ve uzun süre 3’lerde kaldı ‘

1. BAKAN’IN GÖREVİ ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye’nin  şu anda içinde bulunduğu en önemli sorunun  hükümetin kurulması  olduğunu işaret  eden Başman, ’ Daha da önemlisi hükümetin içerisinde ekonomi aracının direksiyonuna kimlerin geçeceği ‘ dedi .Başman * Daha da önemlisi hükümetin içerisinde ekonomi aracının direksiyonuna kimlerin geçeceği  dedi. Başman “ 1 Kasım seçimlerinden sonra görüldüğü ki artık tek parti hükümeti var Hem de ciddi bir sayıya sahip. Bundan sonra olacak olanlar ekonomik kurmayların kimlerden oluşacağı, olmasa olmazlardan 2 kişi biri Ali Babacın, diğeri Mehmet Şimşek  gerek iş dünyası, gerekse uluslar arası  finans, gerekse siyasilerimizin bir kısmı bu 2 Bakanın mutlaka görevde olmaları ve aynı aktiveye devam etmelerini bekliyor ve talep ediyorlar, diye konuştu.

EKONOMİDE KÖTÜ RAPOR

Seçim sonrası doların 25 krş. gibi ciddi bir düşüş yaptığını işaret eden  Başman “Dolar 3 liradan 2.75 e düştü. Daha da düşmesini bekliyorlardı. Ama seçimin ^. Günü Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başkanlık sistemini telafuz etmesiyle yeniden anayasayı düzeltilebiliriz, söylemi diğer siyasi partilerin şiddetle negatif görüş bildirmeleri, bir anda ekonomide, dövizde dalgalanmalara yol açtı. Buna bağlı olarak içerdeki bazı nakit sıkıntıları, seçim öncesi Merkel’in gelip b iz Avrupa Birliği ilerleme raporunu seçimden sonra açıklayacağız demesi, kötü bir rapor olduğunu işaret ediyor, Türkiye de kötü bir yönetim olduğunu tek adamlığa doğru gidildiğini dünya basını yayınlıyor. Bunun yanı sıra Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşunun bizimle ilgili vermiş olduğu negatif not. Bunların da etkisiyle dolar yavaş yavaş yükşelişi  geçti. Buda altını yukarı çekti “ açıklamasını yaptı.

KUYUMCULAR CAN ÇEKİŞİYOR

Altın fiyatlarında yükselişin Kuyumcuları etkilemediğini dile getiren Başman “Bu yükseliş bizi etkilemiyor Çünkü kuyucunun ticareti işçiliktendir. 100 liraya sattığımız altından para kazanmıyoruz, onun içinde almış olduğumuz işçilikten para kazanıyoruz . Kuyumcularımız şu anda can çekişiyor, Bir çoğu siftah etmeden dükkan kapatıyor. Hiç dükkan açmayan arkadaşlarımız var. Yanında 2-3 kişi istihdam ediyor. Adana nın tarıma doyalı bir ekonomisi var. Çiftçi para kazanacak bahçesi para kazanacak dönecek beden altın satın alacak Biz önceliklerde değiliz. Daha doğrusu ihtiyaç listesinde ilk sıralarda değiliz. Ticaretin açılmasını dört gözle bekliyoruz. Umarım piyasadaki daralma girdiğimiz ekonomik dar boğazdan bir an önce çıkarız” ifadelerini kullandı.